ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
Янко Лозанов - актьор-рецитатор

Роден на 12 юли 1971г. в гр. София. Още от 10 годишна възраст посещава актьорската школа на Българското национално радио. От 1981 до 1989г. записва радиопредавания и радиопиеси за програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“. Водещ на предаванията „Зайченцето бяло“, „Под Витоша“, „Юноша“, „Голямото междучасие“. Още съвсем млад печели редица награди за рецитаторско и актьорско майсторство.

През 1991г. е приет в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа по актьорско майсторство на режисьора Леон Даниел, а през 1995г. се дипломира като магистър, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков.

През 1995/97г. посещава лекции в Националната музикална академия и уроци по оперно пеене при проф. Асен Селимски и доц. Констанца Вачкова.

Янко Лозанов е театрален и кино актьор, а особената характеристика на неговия цветист и плътен тембър, както и безкрайната му любов към българските поети-класици, го оформят още от най-ранни години като един вълнуващ и силно въздействащ рецитатор. Янко Лозанов дълги години работи в телевизионни и кино продукции като озвучаващ актьор, свързан с дублажите на редица чуждестранни сериали. Снима се в епизодични роли в българо-италианските кино продукции „Октопод“, „Сбогом Мамо“, в българските сериали „Забранена любов“, „Стъклен дом“, „Кантора Митрани“, „Отплата“, „Столичани в повече“, „Етажна собственост“, „Дървото на живота“, „Секс, лъжи и TV - 8 дни в седмицата“, както и в рекламни клипове.

Изявява се като актьор и на сцените на Сливенския драматичен театър, театър „Сълза и смях“, „Държавния пътуващ театър“ – София, Общински театър „Невена Коканова“ - гр. Дупница.

От 1998 до 2000г. е преподавател по правоговор и художествено слово в катедра „Сценическа реч“ при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност „Актьорско майсторство за музикален театър“. Работил е и като театрален педагог при Детска вокално-театрална формация „Врабчета“ при Столичен център за работа с деца.

Създател и собственик е на проекта „СЛОВА БЪЛГАРСКИ“ и сайта http://www.slova.bg. През лятото на 2013г. той стартира работата си върху този мащабен, звукозаписен проект, наречен „СЛОВА БЪЛГАРСКИ“ - колекция от звукозаписи на българското художествено слово, в рамките на който създава изпълнителски цикъл от съвременни интерпретации на най-значимите произведения от класическата българска литература в проза и стих. Янко Лозанов е единствения български яктьор, изпълнил и реализирал професионален студиен звукозапис на пълния текст от първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов. Художественият прочит е с времетране 16 часа и 30 мин. е предоставен за безплатно, обществено ползване на сайта: http://www.slova.bg. Записани и безплатно достъпни до момента на сайта са 210 самостоятелни произведения с общо времетраене над 2 500 минути, висококачествени звукозаписи на българското художествено слово. През февруари - март 2016г., съвместно с Дарин Маджаров - основател на „УЧА.СЕ“ https://ucha.se - образователен сайт № 1 в България, заснема безпредецедентен изпълнителски цикъл „ЗАВРЪЩАНЕТО НА ВЕЛИКИТЕ“, в рамките на който представя художествени инерпретации на всички изучавани лирични творби от български автори в програмата по литература за българските училища. Цикълът включва над 150 произведения и може да бъде видян на страниците на образователния сайт в раздел „Литература“.

На 06.07.2015г., на тържествен концерт по повод осемдесетата годишнина на къща-музей „Иван Вазов“ в гр. Сопот, се състои премиерата на неговия самостоятелен диск, съдържащ аудиозапис с художествения прочит на „Под игото“ и цикъл от рецитаторски изпълнения на 12 стихотворения от Иван Вазов. Общото времетраене на диска надхвърля седемнадесет часа.

На 03.07.2015г., по повод откриването на обновената фасада на къща-музей „Иван Вазов“ в гр. София, Янко Лозанов изпълнява стихове на Вазов, от знаменития балкон на поета.

На 22.08.2015г., Вазовите стихотворения „Опълченците на Шипка“, „Българският език“, „Паисий“, „Обичам те, българска реч“ и „Моите песни“, в изпълнение на Янко Лозанов, са включени в Златния фонд на Българското национално радио. От месец октомври 2015г. работи като служител в Националния литературен музей и уредник в къща музей „Иван Вазов“ в гр. София, където се грижи за съхранението на част от наследството на своя кумир.

През 2015 и 2016г. подготвя и изнася поредица рецитали по стихове на Вазов, Яворов, Смирненски и Вапцаров, свързани с годишнини на авторите и отбелязани с мащабни културни събития в столицата и страната.

От месец октомври 2016 година работи като актьор-рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

Гласът на Янко Лозанов звучи в национални, тържествени и мемориални чествания от държавния протокол и военния церемониал на Република България, заедно с конферансието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили Галя Димитрова. Приемствеността и прецизният баланс в изразните средства и послания, любовта към публиката, и обичта към езика, звучащи от сцената в анонсите и художествените текстове, гарантират съхраняване и надграждане на неповторимата атмосфера в концерт-спектаклите на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, част от които е актьорът Янко Лозанов.

За своите постижения в областта на художествената интерпретация на висока словесност в проза и стих на български език, Янко Лозанов е отличаван с множество награди - с държавни, общински, институционални награди, грамоти и отличия.

 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017