ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
Орлин Горанов - солист

Орлин Горанов
Изпълнителят на една от най-красивите български популярни песни „Светът е за двама” е роден на 08.08.1957 г. в малкия балкански градец Берковица. Още съвсем малък започва своята кариера като певец в „Бодра смяна“ – българският детски хор със световна слава. Двадесетгодишен попада в Ансамбъла на Строителни войски, откъдето тръгват и други легендарни имена в нашата забавна музика.
Всяко явяване на изпълнителя е съпътствано с успех. Още с дебюта си получава I-ва награда на „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978г. с песента „Интимно”. Три години по-късно идва и международното признание с I-ва награда на „Шлагерфестивал” в Дрезден и III-та награда на „Интерталант” в Прага. След още три години, през 1984-та, взима Голямата награда на „Златния Орфей”, а десетилетие по-късно повтаря големия успех. Печелил е награди на фестивалите в Кнок, Белгия (1983) и „Братиславска лира” - Чехословакия (1984). От началото на 90-те години има постоянни ангажименти в програмите на „Фридрихщад палас” (Берлин, Германия).
Той е сред най-предпочитаните колеги за съвместни проекти. Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Тони Димитрова, Маргарита Хранова записват с него едни от най-добрите си дуетни песни, които публиката обожава и знае наизуст. Дуетът му с Мариана Попова „Чуй ме”, в който той се превъплащава в испански мачо е най-новият му безспорен хит.
Превзел естрадата, Орлин Горанов насочва своите интереси и към оперната музика. Неговият брилянтен теноров глас с еднаква лекота, артистична кантиленност и емоционален заряд грабва душата на слушателя, какъвто и жанр да запее. През 1990 година Орлин завършва Държаната музикална академия в София с оперно пеене и още като студент става солист на Пловдивската опера. Няма друг певец у нас, който да е звезда както в популярната, така и в оперната музика.
През 2010г участва във филма „Мисия Лондон“ като Президентът - един от главните герои. Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дeйност.
Албуми:
• „Към една жена”/1983
• „Орлин Горанов”/1985
• „Ти и аз” /с Кристина Димитрова/ 2000
• Дуетен албум с Кристина Димитрова / 2012

 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017