ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
Ние ансамбъла

Армейският ансамбъл е създаден на 1 октомври 1944г. Също на 1 октомври, но 1962г., към Театъра на народната армия се създава и Армейският естраден ансамбъл, който през 1977г. преминава към Ансамбъла за песни и танци на БНА.

През годините неколкократно се променя неговото име. От април 2002г. Ансамбълът на Българската армия е с нова структура и формат, отговарящ по-адекватно на съвременните изисквания. В своя най-нов състав той включва мъжки вокален квартет „Армейска песен”, фолклорна формация „Ладена”, поп певците Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Сунай Чалъков, Антония Маркова, Емилия Валенти, Вили Станева, Соня Иванова, Станислава Димитрова – Съни. Солисти на Ансамбъла са любимите народни изпълнители Гуна Иванова, Райко Кирилов и Бойка Дангова. Фолклорната палитра се обогатява и от Ива Костадинова, Надя Казакова, Таня Дупаринова и Валерия Момчилова. Очарователните танцьори от формация „Алгара” с майсторство ни пренасят през всички музикални жанрове и стилове. Галя Димитрова е конферансие на концертните спектакли, а актьорът-рецитатор Янко Лозанов допълва богатата палитра на сценичните изяви. В Ансамбъла е създадена и дамска вокална група „Арми”, която се състои от солистките му. Класическият жанр се допълва от баса Стоян Бончев. Поради малкия си състав и използването на съвременни технически студийни възможности Ансамбълът е по-мобилен, а жанровото разнообразие на съставите позволява в концертните изпълнения да се използва неговия богат репертоар, подходящ за различни случаи и аудитория.

От март 2009г. Ансамбълът на БА е част от състава на Националната гвардейска част. Заедно с гвардейците и Гвардейския представителен духов оркестър, изпълнителите от Ансамбъла участват в шоу спектакъла, Искри”, който е емблематичен за Националната гвардейска част. Като резултат от приемането на Закона за отбраната на Република България, с Постановление № 260 на МС и приемането на Правилника за структурата, организацията и реда за използване на НГЧ от 2 ноември 2009 г. Ансамбълът е преименуван в Представителен ансамбъл на Въоръжените сили.

 
Ансамбъл на Въоръжените сили
   
 
 
Всички права запазени 2017