ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
Гуна Иванова - солист

Гуна Иванова е родена в с. Богородица, в сърцето на Огражден планина. Пее още от дете. В къщата, в която отраства живеят три семейства, всичките певци и музиканти. Братовчедките и, които са по-големи от нея я водят по седенки и събори. Там Гуна Иванова трупа впечатления и опит. Именно на подобен форум е и първата и сценична изява - на фестивала в село Кърнолово. Творческият и път продължава и на фестивали в Бобошево, Кюстендил  и  София, където неизменно печели първото място.
През 1968 г. постъпва на работа в пернишкия ансамбъл „Граово”, където пее до 1983 г. През 1969 г. се явява на конкурс в Народния хор при радио „София”, където след три тура е одобрена за работа, но по лични причини отказва предложението. През 1983 г. печели конкурс за солистка в Ансамбъла на строителни войски, където пее до 2000 г. когато формацията е закрита. Две години пее в „Мистерията на българските гласове”.
Гуна Иванова е гастролирала в Русия, Сирия, Тунис, Монако, Франция, Швейцария, Германия, Югославия, Англия, Канада, Южна Африка и други страни.

Досега е издала:
1 албум   на грамофонна плоча, издаден от  Балкантон
2 албума на аудиокасети, издадени от Радио Благоевград и Меджик филм
3 аудиоалбума и 2 DVD-та , издадени от „Ара аудио видео”
През 2005 г. Гуна Иванова печели  „Наградата на публиката в „Пирин фолк – Банско”
През 2006 г. - Втора награда за изпълние, на фестивала  „Македония фолк”
През 2007 г. е удостоена с Първа награда за изпълнител в „Пирин фолк – Сандански”
През 2008 г. спечелва „Статуетката на Южна Африка”  на организирания в Кейптаун „Балкан фест Южна Африка”. По същото време тя прави в  Йоханесбург благотварителен концерт за построяването на българска църква. 
На 23 април 2008 г. Гуна Иванова отбеляза с грандиозен концерт-спектакъл в Зала 1 на НДК „40 години творческа дейност”. Българската Национална Телевизия излъчи телевизионния вариант на концерта през месец септември с много висок рейтинг, а в новогодишното издание на предаването „В неделя с… с водещ Димитър Цонев бе направен преглед на най-доброто от програмата на телевизията за изминалата 2008 г., в който концертът-спектакъл на Гуна Иванова беше отличен като един от най-добрите за годината.
Осемдесетте години завършва школа за диригенти на народни хорове в Пловдивския музикално педагогически институт и днес предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в София и Перник. Със своите възпитаници издава 2 диска с 35 видеоклипа, които тематично озяглавява  „Бог да пази децата ни”.
Журира в  различни конкурси и фестивали.   
Нейни песни и размисли за българското певческо изкуство са звучали в продължение на 90 минути в ефира на Би Би Си – Лондон през юни 1992 г. по повод гастрола  и  в Англия.
Заедно с актрисите  Искра Радева и Мария Стоянова прави 12 пародийни песни на фолклорна основа по идея на Любомир Пеевски.

Името на  Гуна Иванова е включено в сборника „Бележити български жени” на издателство „Сириус”. Изпълнителката е представена в книгата с кратка биография, в която се изтъква, че за четиридесет години творческа дейност репертоарът и се състои от над 700 народни и авторски песни, предимно македонски, родопски, граовски, шопски, тракийски, обособени в самостоятелни концертни програми с танцови формации и хореографски постановки. Наред с Гуна Иванова, в същото издание са удостоени с титлата „Бележита българка“ още дами като Лили Иванова, Лидия Шулева, Стефка Костадинова, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и много други, които са се доказали в различни сфери на обществения, политически и културен  живот  в  България  и  света.

 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017