ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ЛАДЕНА“

Фолклорна формация „ЛАДЕНА“ е създадена като квартет през август 1999г. в Единбург - Шотландия. Техен кръстник се явява руският музикант Сергей Старостин, с когото певиците записват диск с българска и руска музика, озаглавен „Пътуване”, издаден от JARRO COMPANY и разпространен в цяла Европа.

Оригиналното име на формацията носи духа на българския фолклор и магията на музиката, превзела милиони сърца по света. Момичетата които основават квартета са Соня Кереметчиева, Татяна Дупаринова, Надя Владимирова и Юлия Колева. По-късно Таня и Соня се отделят от „ЛАДЕНА“ и във формацията идват две млади изпълнителки, които успоредно с пеенето в група, работят и по своите самостоятелни проекти - Валерия Момчилова и Надя Казакова.

Певиците от „ЛАДЕНА“ пеят в хоровата формация „Българските гласове - Ангелите” , с която те разнасят славата на българската музика по целия свят. Гастролирали са в Германия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Австрия, Русия, Швейцария, Мароко, Япония, Северна и Южна Америка и на още много сцени по света. Нашият фолклор, момичетата от квартет „Ладена” занясят дори и на Аляска. През 1997г. изпълняват красивите български фолклорни песни при връчването на нобеловите награди в Осло - Норвегия. През 1998г. са заедно с Лучано Павароти на сцената на Червения площад, изградена за честванията на „850 години Москва”. Певиците записват филмова музика за Холивуд, реализират записи и концерти съвместно с Адриано Челентано, Боби Макферън, Ян Гарбарек, Фил Колинс, Еди Джопсън, Енрике Моренте, Джоан Озбърн, Найджъл Кенеди, които правят силно впечатление и биват високо оценени от Стиви Уондър и Манхантън Трансфер. Дори при гостуването си в България през 2008г. Боби Макферън изпя заедно с „Българските ангели” (където момичетат от „ЛАДЕНА“ пеят) две български народни песни. Те работят и по съвместен проект с норвежката формация Farmers Market. Активността им доказва, че за музиката няма граници.

Фолклорна формация „ЛАДЕНА“ изпълняват автентични народни песни от всички фолклорни области на България, като експериментират и с по-етно и поп звучене. Записват също така и църковна музика. Широкият диапазон на гласовете на певиците, чарът и артистизмът, както и оригиналната хореография в изпълненията им, печелят овациите и любовта на млади и стари.

 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017