ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
Статии, интервюта

1.

Снежина Темелкова: Нека цяла България се гордее с Представителния

ансамбъл на Въоръжените сили                                                   

 

05 май 2010

Снежина Темелкова Пожелавам си с Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България да се гордее цялата нация, заяви ръководителката на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България
Интервю на Десислава Конакчийска
Информационна Агенция КРОСС

Г-жо Темелкова, какво е мястото на нашата армия в опазването на традициите?

Запазването на историческия спомен, културните ценности и традиции и тяхното развитие чрез формите на изкуството и културата, оформят бъдещето на днешните и утрешни граждани на България. Инвестицията в здраво, образовано, културно и конкурентноспособно младо поколение също допринася за националната сигурност на една държава. В историята на нашата страна винаги е имало тежки и трудни години, но несломимият дух на българина е устоявал на всички препятствия. Не трябва с лека ръка да позволяваме да се унищожат създадените традиции и ценности от поколенията преди нас. Нашата грижа е да ги съхраним и предадем на следващите поколения. Такава е мисията на днешните българи. При съвременните промени в морално-естетическите схващания в световен мащаб армията е призвана не само да защитава териториалната цялост на страната, но и нравственото й пространство.

Как се справя Представителният ансамбъл на въоръжените сили в днешната криза?

Последните няколко месеца бяха трудни за Ансамбъла. Както една древна китайска мъдрост гласи, че „Единственото постоянно нещо е промяната", така и ние разбрахме, че трябва да се търсят нови форми за развитие. Първо, съвсем изненадващо за нас ни преименуваха, но това означаваше наистина да тръгнем по нов път. За разлика от предишни години нашата публика стана относително постоянна и трябва да се появим пред нея с нови имена и лица, с нови концертни програми, които бих искала да се превърнат в спектакли.

Има ли нови изпълнители в ансамбъла и кои са те?

От месец февруари 2010 г. в състава на ансамбъла влязоха нови попълнения. За солисти сме поканили популярните и обичаните български изпълнители Гуна Иванова и Райко Кирилов. Сформирахме танцов състав, който засега е само с четири момичета, но прави своята силна заявка с професионализъм и огромна амбиция. Иска ми се да успеем да увеличим състава му, защото това ще допринесе за по-силното представяне на концертните програми. Желанието на колектива е да акцентира повече на автентичния български фолклор. Ново попълнение има и в квартет „Ладена" - младата и много надеждна Валерия Стоилкова, а в квартет „Армейска песен" теноровата партия е поверена на Илиян Недев - завършил майсторски класове при Райна Кабаиванска и Анна Томова-Синтова. Още с пристигането си в ансамбъла, той бе поканен от Емилия Валенти да изпее в дует с нея известни световни хитове. Музикален ръководител на ПАВС е Ивайло Терзиев, а хореограф Десислав Михайлов. Отново нови имена за ансамбъла.

За какво мечтае ръководителката на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили?

Хубаво е човек да мечтае, защото тогава си поставя цели и задачи и се стреми да ги реализира. Благодарна съм на всички мои близки, приятели и колеги, които са ми помагали в годините да постигам целите си. Благодаря и на командването и състава на Националната гвардейска част, които в труден за нас момент ни подадоха ръка и ни приеха като свои родни деца и правят всичко възможно да улеснят нашата всекидневна работа. Мечтая за една по-добра материална база, защото изкуство се прави с пари. Това, което е направено за ансамбъла на армията и десетилетия наред се превърна в един строителен обект, а сега ансамбълът се помещава в недостатъчно на брой и малки помещения. Иска ми се да направим собствено звукозаписно студио и да можем сами да произвеждаме видеоклипове за нашите изпълнители. Огромното ми желание обаче е ансамбълът да излезе от това ведомствено състояние в което е държан няколко години и да се покажем „на светло под прожекторите" за гражданството, така както десетилетия преди нас, артистите от ансамбъла на армията са показвали своето изкуство.

Какво ще си пожелаете за празника на Българската армия - 6 май?
Пожелавам си с Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България да се гордее цялата нация. Дано след години, когато България спечели Евровизия, Българският военен ансамбъл направи рецитал на първата вечер от фестивала, така както „Краснознаменният ансамбъл за песни и танци" представи с гордост Русия още първата вечер на Евровизия 2009 в Москва.


С какво ще зарадвате почитателите си на празничния концерт, който е посветен на празника на Българската армия - 6 май?
Този концерт, който всяка година се провежда в навечерието на Празника на Българската армия и Деня на храбростта 6 май е най-значимата културна проява за годината. Честта да се организира тази проява се пада на Националната гвардейска част, тъй като в нейните редици са Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България и Гвардейският представителен духов оркестър. Хвърлили сме много сили и енергия за да предложим на публиката един по-различен концерт, защото летвата от предишната година бе твърде висока. Уверена съм, че това, което ще предложим ще изненада нашите гости, защото обединяваме различни стилове и жанрове в музиката с танцови изпълнения, стихове и всичко това е преплетено с образа на българския войник в най-представителната му функция - като гвардеец. Не искам да издавам конкретните изпълнения, защото тогава няма да се получи изненадата в спектакъла, но мога да загатна, че букетът който сме подготвили ще бъде пъстър и ароматен. В концерта, освен нашите изпълнители ще вземат участие и танцьори от фолклорния състав на ВК Пазарджик.

 

Снимки в. "Българска армия" - Красимир Тодоров

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция "КРОСС”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2.

Снежина Темелкова: Любими изпълнители попълниха Представителния ансамбъл на Въоръжените сили

 бр. 76 в-к „Българска армия” / 26.02.2010 | Красен БУЧКОВ

Поканени са всички на концерта на 1 март от
18.30 часа по случай Националния празник 3 март в театър ``Българска армия


Снежина Темелкова е родена в гр. Шумен, на 27 март - международния ден на театъра. Зодия Овен. Свързана е с армейската култура още от детските си години. Участва активно в художествената самодейност и на 10 годишна възраст вече печели първото си отличие. Завършва математическата гимназия в родния си град и Държавната музикалната академия в София - специалност пеене и втора специалност флейта при Симеон Щерев. Влиза в състава на новосформирания Ансамбъл на транспортни войски, а по-късно става солистка на Ансамбъла на строителни войски,  с който изнася стотици концерти пред воините и гражданството.
Снежина Темелкова е носител на редица награди от национални и международни конкурси и фестивали, включително „Малтийския трофей”, както и Наградата за най-добър изпълнител, Наградата на пресата и голямата награда „Сребърната раковина” от фестивала GALA в Куба. Била е солистка на бигбенда на БНР, с който има записани към 15 песни в Българското радио. Участвала е в концертни турнета из страната като солистка и на „Динамит Брас Бенд”. Работи като музикален редактор във Военния телевизионен канал. Година по-късно става отговорен редактор „Музика и забава” в телевизията. Още първият проект, който реализира, е свързан с Ансамбъла на БА. Това са няколко коледни клипа на песни, а първият и? филм е за квартет „Армейска песен”, който тя определя като музикална публицистика. Нейна рожба е музикалното предаване „РОК & ХЕВИ с Тома Спространов”. През 2009 г. става магистър по национална сигурност и отбрана. Завършва Команднощабния факултет на ВА „Г. С. Раковски”. От февруари 2009 г. е началник на Ансамбъла на БА, който днес се нарича Представителен ансамбъл на въоръжените сили.

- Г-жо Темелкова, какво е мястото на нашата армия за опазване на традиците на поколенията преди нас?
- Запазването на историческия спомен, културните ценности и традиции и тяхното развитие чрез формите на изкуството и културата, оформят бъдещето на днешните и утрешни граждани на България. Инвестицията в здраво, образовано, културно и конкурентоспособно младо поколение също допринася за националната сигурност на една държава. В историята на нашата страна винаги е имало тежки и трудни години, но несломимият дух на българина е устоявал на всички препятствия. Не трябва с лека ръка да позволяваме да се унищожат създадените традиции и ценности от поколенията преди нас. Нашата грижа е да ги съхраним и предадем на следващите поколения. Такава е мисията на днешните българи. При съвременните промени в морално-естетическите схващания в световен мащаб армията е призвана не само да защитава териториалната цялост на страната, но и нравственото й пространство.

- Въпреки промените ансамбълът като че ли остава постоянна величана?
- Последните няколко месеца бяха трудни за ансамбъла. Както една древна китайска мъдрост гласи, че „Единственото постоянно нещо е промяната”, ние разбрахме, че трябва да се търсят нови форми за развитие. Първо, съвсем изненадващо за нас ни преименуваха, но това означаваше наистина да тръгнем по нов път. За разлика от предишни години нашата публика стана относително постоянна и трябва да се появим пред нея с нови имена и лица, с нови концертни програми, които бих искала да се превърнат в спектакли. Така както представихме последния концерт, посветен на Васил Левски, на 18 февруари във Военната академия.

- Чу се, че в ансамбъла имате нови известни попълнения?
- От месец февруари 2010 г. в състава на ансамбъла влязоха нови попълнения. За солисти сме поканили популярните и обичаните български изпълнители Гуна Иванова и Райко Кирилов. Сформирахме танцов състав, който макар засега само с четири момичета, прави своята силна заявка с професионализъм и огромна амбиция. Иска ми се да успеем да увеличим състава му, което ще допринесе за по-силното представяне на концертните програми. Желанието на колектива да акцентира повече на автентичния български фолклор, отдели от квартет „Ладена” като солистка Таня Дупаринова, в чийто репертоар са застъпени шопските и граовските напеви. Ново попълнение има и в квартет „Ладена” - младата и много надеждна Валерия Стоилкова, а в квартет „Армейска песен” теноровата партия е поверена на Илиян Недев - завършил майсторски класове при Райна Кабаиванска и Анна ТомоваСинтова. Още с пристигането си в ансамбъла, той бе поканен от Емилия Валенти да изпее в дует с нея известни световни хитове. Музикален ръководител на ПАВС е Ивайло Терзиев, а хореограф Десислав Михайлов. Отново нови имена за ансамбъла.

- Каква е мечтата на началника на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили?
- Хубаво е човек да мечтае, защото тогава си поставя цели и задачи и се стреми да ги реализира. Благодарна съм на всички мои близки, приятели и колеги, които са ми помагали в годините да постигам целите си. Благодаря и на командването и състава на Националната гвардейска част, които в труден за нас момент ни подадоха ръка и ни приеха като свои родни деца и правят всичко възможно да улеснят нашата всекидневна работа. Мечтая за една по-добра материална база, защото изкуство се прави с пари. Това, което е направено за ансамбъла на армията и десетилетия наред залите и помещенията са се ползвали за репетиции, се превърна в един строителен обект, а сега ансамбълът се помещава в недостатъчно на брой и малки помещения.
Иска ми се да направим собствено звукозаписно студио и да можем сами да произвеждаме видеоклипове за нашите изпълнители. Огромното ми желание обаче е ансамбълът да излезе от това ведомствено състояние, в което е държан няколко години и да се покажем „на светло под прожекторите” за гражданството, така както десетилетия преди нас артистите от Ансамбъла на армията са показвали своето изкуство.
Искам с Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р. България да се гордее цялата нация. Дано след години, когато България спечели Евровизия, Българският военен ансамбъл направи рецитал на първата вечер от фестивала, така както „Краснознаменният ансамбъл за песни и танци” представи с гордост Русия още първата вечер на Евровизия 2009 в Москва.

- Какви са най-близките прояви на ансамбъла?
Единствените структури в армията, които не асоциират в гражданството представи за война, са културно-информационните, просветните, художествено-творческите, социалните и спортните военни институции. Те са лицето на Българската армия пред обществото. Казвам това, защото в миналото концертите на ансамбъла, спектаклите на театър „Българска армия”, премиерните филми на военната киностудия са се превръщали в събитие за гражданите на София. Забелязвам например, че НВИМ е започнал да работи в тази посока- в тези трудни години изкуството да намира нови форми и чрез тях да стигне директно и с интерес до младото поколение и ценителите. За това каня всички българи на предстоящия концерт в театър „Българска армия” на 1 март от 18.30 ч. по повод честването на националния празник на България 3 март.
Други по-близки и големи концертни прояви са участието ни в зала „Люмиер” на НДК на 29 март за Съюза на военноинвалидите, отбелязване Деня на храбростта и празника на Българската армия - Гергьовден, и веднага след това серия от концерти по повод 65-годишнината от края на Втората световна война. Планирали сме различни и интересни спектакли, като в някои от тях ще поканим за участие и наши приятели.

На снимките:

Гуна Иванова, Райко Кирилов, Снежина Темелкова

3

   Снимки към новината
Гуна ИвановаРайко КириловСнежина Темелкова

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3.

Интервю на Красен БУЧКОВ
в-к „Българска армия” / 5 март 2010г. – брой 77, стр. 12 „ПРАЗНИК”

 

Армията е призвана да защитава и
нравственото пространство на България

        Запазването  на  историческия  спомен, културните  ценности  и традиции  и  тяхното  развитие  чрез  формите  на изкуството  и  културата, оформят  бъдещето  на днешните  и  утрешни  граждани  на  България. Инвестицията в здраво, образовано, културно и конкурентноспособно младо поколение също допринася за  националната сигурност на една държава. В историята на нашата страна винаги е имало тежки и трудни години, но несломимият дух на българина е устоявал на всички препятствия. Не трябва с лека ръка да позволяваме да се унищожат създадените традиции и ценности от поколенията преди нас. Нашата грижа е да ги съхраним и предадем на следващите поколения. Такава е мисията на днешните българи. При  съвременните  промени  в  морално-естетическите  схващания  в  световен  мащаб армията  е призвана  не  само  да  защитава териториалната  цялост  на  страната, но  и нравственото  и?  пространство. Така смята началникът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили Снежина Темелкова.
Нека не забравяме, че редица военни културни институции стават основа за развитието на гражданските културни структури в страната. Например, преди 130 г. се създава първият военен духов оркестър, а върху основата на военните оркестри през 20-те години на 20 век се градят гражданските оркестрови структури. Военната киностудия е създадена през 1936 г., а държавното предприятие „Българска кинематография” е създадено едва след Втората световна война. Най-старият любителски документален филм също е на военна тематика и то през далечната 1909 година („Тържествата на 2 май във Военното училище с упражненията и раздаването на наградите”).  Малко известен е фактът, че военният театър се ражда у нас заедно с раждането на българската свобода през 1878 г. в гр. Шумен. Първият военен вестник „Народна защита” излиза през 1886 г. Малцина знаят, че Софийската държавна филхармония е продължител на Царския военен симфоничен оркестър, създаден от големия цигулар Саша Попов (дядото на известната млада оперна певица Александрина Пендачанска). Създаден е през 1936 г. и е зачислен към  Гвардейския полк, така както сега Националната гвардейска част полага грижи за Гвардейския представителен духов оркестър и за Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и така стана дом  на изкуството в българската армия, смята тя.
Благодарение на това, че военното министерство се проявява като меценат за изкуството и културата, през годините са създадени редица творби (живопис, графика, скулптура, музикални произведения, поезия, белетристика и др.), останали в културната съкровищница на страната ни. Голяма част от българските творци са свързани с армейската култура и изкуство. Военното ведомство е привличало в редиците си изявени имена, а мнозина млади творци, започват своя творчески път от културните интитуции на БА, оставяйки по-късно следа в културната история на България. Едни от най-големите имена в областта на живописта и скулптурата са работили за българската армия : Ярослав Вешин, Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Станьо Стаматов, Иван Лазаров, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Александър Поплилов, Ненко Балкански и много други, изрежда Снежина Темелкова.

в-к „Българска армия” / 5 март 2010г. – брой 77, стр. 12 „ПРАЗНИК”

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4.

НАУКА И КУЛТУРА - Изкуства
Представителният ансамбъл на Въоръжените сили навършва 65 години

 

26 ноември 2009

 /КРОСС/
Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на РБългария навършва 65 години.
На 26 ноември 1944 г. в салоните на Държавната художествена академия е открита първата военна художествена изложба „Фронт и тил". На нея са показани 152 картини и графики със сюжети от войната от 25 военни художници и 13 самодейци. Между тях са картините на Борис Ангелушев, Илия Петров, Стоян Сотиров, Александър Поплилов, Никола Златев и др. Самото откриване на тази изложба е паметно и за бъдещият Ансамбъл на Армията, който е сформиран с решение на Министерството на войната на 1 октомври 1944 г. като Военнопредставителен хор. Докато трае войната той е сред българските бойци и се превръща в жива връзка между фронта и Родината. Богата и разнообразна е творческата биография на този основен културен и творчески институт. Създаден от незабравимия музикален деец Драган Прокопиев, от раждането му до днес, през състава му са преминали едни от най-видните български дейци на изкуството и културата - Алипи Найденов, Петър Ступел, Жул Леви, Кирил Дончев, Георги Тимев, Петър Петров, Николай Гаубич, Никола Николов, Никола Гюзелев, Боян Лечев, Ана Томова-Синтова, Румяна Барева, Емил Георгиев, Маргрет Николова, Ирина Чмихова, Георги Кордов, Емилия Маркова, Кирил Семов, Стефка Оникян, Кичка Бодурова, Христо Кидиков, Нели Рангелова, Георги Христов, Михаил Белчев, Симеон Щерев и много, много други други.
С течение на годините постепенно Ансамбълът се разраства, а през 1962 г. към Театъра на народната армия се сформира Армейският естраден ансамбъл. На негова сцена се поставят първите мюзикъли в България, специално написани за Естрадата на армията, както я нарича тогава публиката. Привлечени са най-известните имена от културните афиши на столицата по онова време, както и създадения няколко години по-рано квартет „Армейска песен". Тук се ражда идеята да се създаде първото в България държавно вариете, където да се правят спектакли по подобие на прочутия берлински "Friedrichstadtpalace". Разполагайки с оркестър, артисти, балет, солисти и квартет, Армейският естраден ансамбъл пълни салоните на Театъра на армията със столичани и гости, специално дошли да видят постановките и тематичните концерти. Истински незабравим празник за гражданството са турнетата на Ансамбъла из страната. От март 2009 г. с постановление на Министерския съвет, Ансамбълът вече е в състава на Националната Гвардейска част като Представителен ансамбъл на Въоръжените сили. Този акт е както оценка за постигнатото, така и разкриване на нови възможности. Артистите заслужено са част от структура с национално значение. Днес Ансамбълът и Гвардейският представителен духов оркестър имат уникалния шанс да работят съвместно на концертния подиум, така както аналогичните структури от НАТО и Русия, които многократно са гостували на българските сцени. Тази година, по повод 65 годишнината от създаването на Ансамбъла и 130 годишнината от създаването на първия военен духов оркестър в България, двете представителни формации ще представят своя съвместен концерт през месец декември. През 2010 г., по повод края на Втората световна война ще имаме удоволствието да ги видим заедно на концертните подиуми. Изпълнителите от Ансамбъла участват и в шоу спектакъла „Искри", който е емблематичен за Националната гвардейска част и винаги е посрещан възторжено от армейската публика и гражданството.
Със своята концертна дейност у нас и в чужбина, на големите сцени и на импровизираните площадки близо до хората, Ансамбълът създава естетически модели, възпитава вкус към красотата на голямото изкуство, допринася за укрепване на връзките между гражданството и армията, за популяризирането на българската култура по света и за сближаването на армиите и народите.
/КП/

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция "КРОСС"
позоваването е задължително.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.

Тържествен концерт поздрави хората, отдали сърце на армията

06.05.2010 | Андрей Рангелов - в-к "Българска армия"


Внушителен тържествен концерт в навечерието на Гергьовден поздрави с феерия от музика, танци, стихове и светлини хората, отдали сърце на армията. Спектакълът беше организиран от Националната гвардейска част и се състоя в зала 1 на Националния дворец на културата. Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, техни заместници, генерали, адмирали, офицери, ветерани. Цялата зала се изправи на крака, когато в началото на концерта зазвуча националният химн, последван от „Велик е нашият войник”, изпълнени от Гвардейският представителен духов оркестър с диригент старши лейтенант Ради Радев и солисти съответно Станислав Киров и квартет „Армейска песен”. За мен е изключителна привилегия възможността да ви приветствам в навечерието на Гергьовден – деня, в който се чества воинската храброст, деня – празник на Българската армия, обърна се в приветственото си слово към присъстващите министър Ангелов. Ние сме били, сме и ще бъдем заедно като хора, чиято близост е породена от любовта и предаността ни към армията, превърнала се за мнозинството от присъстващите в наша съдба, изтъкна той. Тази близост ни позволява да се радваме и да съпреживяваме дните на възход и на победи, и да разбираме, да чувстваме със сърцата се проблемите, пред които армията е изправена през годините, допълни министърът. От изключителна важност е всички ние заедно да успеем да намерим правилния път за тяхното своевременно разрешаване, допълни той. Министър Ангелов изтъкна, че този път никак не е лек, а изисква от ръководство на министерството и командирите в армията колективна, силна и целенасочена воля, високо чувство за отговорност, настойчивост и себеотрицание, преданост към защитата на обществения интерес, непримиримост към каквито и да са корупционни практики, умело управление на ресурсите, които българските данъкоплатци отделят за армията.Министърът на отбраната изрази надежда, че всички военнослужещи, командири и началници, ще допринесат тези думи да не останат кухи фрази, а да бъдат изпълнени със съдържание. Това означава, че ние ще работим и служим така, че да изпълним поставените от самите нас високи, но и реалистични, постижими цели и приоритети, заяви Аню Ангелов.Изразявам своята и на българското правителство благодарност към вас – българските генерали, адмирали, офицери, старшини, сержанти, войници и матроси, мъже и жени, които достойно изпълняват своя дълг в ежедневната си дейност, при участие в операции на територията на страната и нейното въздушно пространство, и далеч извън нейните граници, каза министърът на отбраната.
Уверен съм, че бойците ни в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Грузия ще изпълнят с чест възложените им високорискови мисии в състава на многонационалните сили, силно се надявам, че всички неотклонно ще спазват мерките за безопасност и ще се завърнат живи и здрави в родината, допълни той.Министър Ангелов отправи думи на признателност и към офицерите и сержантите от резерва и запаса, към ветераните от войните, за тяхната доблестна служба през годините, за това, че са съхранили и предали на следващите поколения традиционните за българските военнослужещи ценности, боен дух и професионализзъм, а също е защото и днес продължават да са съпричастни към проблемите на армията.Иска ми всички ние да отдадем почит и да се преклоним пред саможертвата на всички български воини, които дадоха живота си за защита на родината, заяви министърът. Дълбок поклон и пред майките и бащите, пред децата и съпругите на загиналите по време на служба, пред тежко ранените по време на мисиите в Ирак и Афганистан, каза той и допълни, че саможертвата им няма да бъде забравена. Като ви поздравявам с Деня на храбростта и Празник на Българската армия, желая от сърце на всички вас крепко здраве, щастие и нека Свети Георги да ви закриля и води напред, каза министър Ангелов.Гвардейците пък поведоха с маршова стъпка и хватки с оръжие строя на талантливите изпълнения, които публиката възторжено аплодираше. Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, с ръководител Снежина Темелкова, разкри цялата артистична мощ на армейските таланти. Сред изпълнителите бяха и състави от Пазарджик и Етрополе. Сценарист на тържествения спектакъл беше Ренета Карагаева, хореограф – Десислав Михайлов, Сценографията беше на Нина Пашова, режисьор беше Бойко Илиев, а водеща – Галя Димитрова.Емилия Валенти, Сунай Чалъков, Антония Маркова, Илиян Недев, Райко Кирилов, Гуна Иванова, Таня Дупаринова, квартет „Армейска песен”, развълнуваха публиката с жанрово разнообразни изпълнения. Звучаха народни песни в традиционна и модерна обработка, естрадни изпълнения, оперни арии.По сполучлив начин известен поп-хит беше украсен със своеобразна „шевица” от български народни песенни мотиви. С изпълнението си на песента „Българското знаме” малката Габриела Колева пък доказа, че талантът се личи от ранно детство.Празничната емоция се допълваше от изпълненията на клуба по спортни танци „Импулс” при Военен клуб – Пазарджик, танцова формация „Алгара”, фолклорен квартет „Ладена”, фолклорен ансамбъл „Балканска младост” от Етрополе.С майсторските си изпълнения участниците в концерта заслужиха уважението и аплодисментите на публиката, както и цветя от името наръководителите на основните държавни институции в България.


На снимките:
Моменти от тържествения концерт.
Снимки Красимир Тодоров
8

   Снимки към новината


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

6.

Голям концерт на Ансамбъла на Българската армия на зенитен полигон "Шабла"

01.09.2009 | Спирдон Спирдонов - в-к "Българска армия"


С голям концерт Ансамбълът на Българската армия поздрави участниците в зенитно-ракетните стрелби на полигон "Шабла". Аплодисментите на защитниците на родното небе ог ВВС, Сухопътни войски и ВМС не стихнаха през цялото време. Една от кулминациите на проявата бе специалното изпълнение на квартет "Армейска песен" за рожденичката редник Людмила Каньова. От името на хилядата участници в учението благорадност изрази командирът на Първа зенитон-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. Концертът завърши с хубаво българско хоро, на което се хванаха артисти и военнослужещи.

На снимката горе: поздравления за рожденичката редник Людмила Каньова.
На снимките долу: моменти от концерта
Снимки Александър Червенков
13

   Снимки към новината

 

 
 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017