ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Ръководство Контакти  
 




Райко Кирилов - солист

Райко Кирилов е роден на 9 септември  в  Благоевград.
От малък свири на китара, акордеон и пиано. Завършва Българската Държавна  Консерватория (БДК) като ученик на Ирина Чмихова. Свири с различни групи поп музика и гастролира в редица страни - Германия, Чехия, Унгария, ОНД, Скандинавските страни.
Като  автор  и  изпълнител  той  има изключителен принос  към създаването на новата  авторска  музика на автентична основа, написвайки над 100  песни за различни изпълнители.
 Райко Кирилов има издадени 13 авторски албума:
„Отчуждение” /1988/; „Ти, Майко Македония” /1993/; „Пия, пея и лудувам” /1994/; „Хайде всички да запеем” /1995/; „С красота на икона” /1997/; „Потърси я, намери я” /1998 - дуетен с Йордан Варджийски/; „Злато, злато” /1999/; „Луда си по мене” /2000/; „Ерген ходих” /2002/ и други.
Хитове на Райко Кирилов - „Жадуван спомен”, „Пътеки” /дует с Петя Буюклиева/, „Момиче от Мелник”, „Пия, пея и лудувам”, „Варда – Струма”, „Младо вино”, „Свята моя България”, „Без дъх”, „Грях и истина” /дует с Таня Боева/, „Прости ми” и други. Броят на записаните му песни в Българското Национално Радио е над 36.
Райко Кирилов има многобройни награди като композитор и изпълнител   от редица български и международни конкурси и фестивали: Награда на публиката във фестивала „Пирин фолк” - 1994 г.; Първа награда на фестивала “Пирин фолк” - 1995 г.; Втора награда на фестивала “Пирин фолк” през 1996 г.; Първа награда за изпълнение в 15-и юбилеен фестивал “Тетовски филиграни” в Македония през 1997 г.; Награда за изпълнение на фестивала “Пирин фолк” през 1997 г.; Първа награда на фестивала “Пирин фолк” през 1998 г.; Първа награда на фестивала “Пирин фолк” с авторска песен през 1999 г.; Две награди на фестивала “Пирин фолк” през 2000 г.; награди от  фестивала „Пирин фолк  Банско” – през 2003, 2005 и 2006 г.Националната музикална академия и Артрок център му дават приза певец №1 за 1998 – 1999 г.
От 2010 г. Райко Кирилов е солист на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Дискография:

2006 - О, майко, майко
2005 - От векове за векове
2003 - Ерген ходих
2001 - Луда си по мене
1999 - Злато, злато
1998 - Потърси я, намери я
1997 - С красотата на икона
1996 - Хейде всички да запеем
1995 - Пия, пея и лудувам
1994 - Ти, майко Македония

 

 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017