ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ

на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Ние ансамбъла История Звук и светлина Екип Контакти  
 
Вили Станева - солист

Вили Станева (Виолета Станева) е родена в един от най-красивите български градове, на брега на Черно море – град Варна. Семейната музикална среда в която израства дава своето отражение и Вили от малка се занимава с музика. Тя е дъщеря на народната певица Величка Станева, а нейният баща е също музикант. От малка участва в родния си град в актьорската студия на Ана Македонска, което дава отражение на по-късните й стремежи в изкуството. Учи оперно пеене при известната певица н.а. Мария Бохачек. Завършва средното музикално училище „Добри Хростов“ в родния си град, със специалност контрабас. Нейната по-малка сестра е цигуларка, както и племенницата й Далия, една малка изгряваща звезда на класическия музикален небосклон.

По-фина, малка и нежна от своя контрабас, Вили отрано се пренасочва към поп пеенето. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – катедра „Поп и джаз“, в класа по вокално майсторство на Георги Кордов.

Още първата й записана песен в БНР „Не прекрачвай моя праг без обич”, води дълго време класацията на емблематичното предаване „Музикална стълбица“. Автори на тази песен са композиторката Зорница Попова, която подава ръка на много български млади изпълнители и поета Йордан Янков. С тази своя първа песен, Вили Станева участва на международния фестивал във Вилнюс - Литва, където получава наградата и обичта на публиката. На този фестивал я представя българският продуцент Доно Цветков, който е откривател на редица наши талантливи певци.

За Вили Станева пишат песни Георги Станчев, Валентин Пензов, Наско Копчев, Жива Кюлджиева, Надежда Захариева, Петър Москов, Александър Петров, Благовест Зерлиев.

За кампанията на Българския червен кръст, Вили записва и снима клип, заедно със Звезди от група „АХАТ“ и група „БГ Рок“.

Няколко години е солистка на Ансамбъла на Строителни войски, където диригент и музикален ръководител е един от колосите на българската популярна музика, композиторът Александър Бръзицов. Той написва специално за Вили Станева песните „Покана за купон”(текст Александър Петров) и дуета с Искрен Пецов „На сън и на яве”. За нея песни е писал и Митко Щерев, като най-ярка остава песента му „Самодивско хоро“ (текст Петър Москов).

Вили е поканена е да участва в албума на Александър Каранджулов, заедно с Наско Пенев от „БТР“ и записва 3 от неговите песни. По-късно работи с композитора и китарист Николай Пеев, Стамен Янев и Благовест Зерлиев от група „Акустика“ и записва 3 песни, две от които в дует с Благовест Зерлиев – Веско.

Като естет и човек на изкуството, Вили Станева има зад гърба си няколко години успешна работа като арт мениджър, като създава и излага сбирки от образци на културното наследство, създава изложби и презентира тяхната проява.

След няколкогодишно търсене на своето амплоа, Вили Станева се зъвръща отново към своята голяма любов пеенето и в настоящия момент е солист на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

В момента работи по нови песни, които пишат за нея композиторите Стамен Янев, Наско Копчев и Ивайло Терзиев, както и младата текстописка Лора Димитрова.

 
   

 

 
 
 
Всички права запазени 2017